Държавната испанска агенция за научни изследвания и технологично развитие (CSIC) успя

...
Държавната испанска агенция за научни изследвания и технологично развитие (CSIC) успя
Коментари Харесай

Учени създадоха наноматериал на медна основа, елиминиращ коронавируса

Държавната испанска организация за научни проучвания и софтуерно развитие (CSIC) съумя да разработи наноматериал, основан на медни частици, който блокира коронавирусните протеини и забавя тяхното разпространяване и инфекциозност върху човешките кафези. Разработката съставлява медни наночастици " с доста дребен размер " в неповторимо окислително положение, което усилва успеваемостта му като вируцид, пише eleconomista.es. В допълнение се прецизира, че той може да действа при температури до над 80 градуса по Целзий, а цената и равнището на токсичност са доста по-ниски от тези на други детайли, които към този момент са тествани, като среброто. 

Наночастиците се държат дружно с помощта на " протеинова матрица ". Чрез нея те взаимодействат с протеина 3CLpro (той взе участие в разпространяването на вируса) и протеините с шипове (тези, които разрешават на вируса да влезе в клетките) на ковид, като ги инхибират посредством развой на окисление, който ги модифицира, изяснява откривателят Хосе Мигел Паломо. 

Изследователите на CSIC сега работят върху това по какъв начин да приложат този материал, с цел да може той да бъде комерсиализиран и публикуван. И описват, че той може да служи като покритие върху голям брой повърхности и предмети, по-конкретно да се ползва върху утвърдени полипропиленови хирургически маски, медицински памучни рокли и върху железни материали като стомана или желязо. 

" Това би направило допустимо съществуването на нов вид ефикасни маски с непосредствено инактивиране, в допълнение към предотвратяването на предаването посредством механична преграда, и също по този начин би разрешило съществуването на текстилни защитни средства за болнична приложимост ", изясняват от CSIC. Оттам показват също, че материалът може да се употребява върху копчетата или парапетите в публичния превоз. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР